KOSGEB İSTİHDAMI KORUMA DESTEK PROGRAMI

İmalat sanayinin emek yoğun sektörlerinde iş gücünün korunmasına katkı sağlamak amacıyla KOSGEB, İstihdamı Koruma Destek Programı’nı uygulamaya aldı.

Tarih: 30 Ocak 2025

KOSGEB, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) istihdamını korumalarına katkı sağlamak amacıyla İstihdamı Koruma Destek Programı’nı hayata geçiriyor. Yeni destek programıyla; tekstil, mobilya, deri ve giyim gibi kritik sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan her personel için 30 prim gün başına 2.500 TL geri ödemesiz destek sağlanacak.

Bu programla, söz konusu sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerin istihdamını koruması, sektördeki iş sürekliliğinin desteklenmesi ve ekonomik canlılığın sürdürülebilirliğini sağlamak amaçlanıyor.

Küresel ekonomik dalgalanmalar ve sektörel belirsizlikler, KOBİ’lerin sürekliliğini ve istihdam seviyelerini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu destek, işletmelerin mali yüklerini hafifletirken, çalışanların işlerini korumalarına yardımcı olacak ve istihdamın sürdürülebilirliğini güçlendirecektir. Aynı zamanda, sanayi ve imalat sektörlerinde iş gücü kaybının önlenmesine katkı sağlayarak ekonomik büyümeye destek olacaktır.

KOSGEB, emek yoğun sektörlerdeki KOBİ’lerin istihdamının korunması amacıyla yeni bir destek programını daha uygulamaya aldı.

Program, emek yoğun imalat sanayi sektörleri olan; giyim eşyalarının imalatı, tekstil ürünlerinin imalatı, deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve mobilya imalatında istihdamı korumak üzere yürürlüğe alındı. Bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere 2024 yılının son üç ayına ait aylık ortalama çalışan SGK prim gün sayısını 2025 yılında koruması durumunda çalışan başına aylık 2.500 TL geri ödemesiz olarak performans desteği sağlanacak. Program süresi 12 ay olup 249 çalışanı olan bir işletme için desteğin üst limiti 7,47 Milyon TL olacak.

Programın kapsamı
MADDE 5 – (1) Destek programı kapsamında, 2024 yılının son üç ayına ait ortalama prim gün sayısını 2025 yılında korumuş olan işletmelere geri ödemesiz olarak performans desteği sağlanır.
Programın süresi
MADDE 6 – (1) Destek programının süresi 12 aydır.
(2) Programın başlangıç tarihi başvurunun uygulama birimi tarafından onaylandığı tarihtir.
Programdan yararlanma koşulu
MADDE 7 – (1) Programdan yararlanılabilmesi için işletmenin; sistemde kayıtlı, aktif durumda ve İşletme Beyanının güncel olması gerekir. Sisteme kayıt, KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.
(2) Programdan yararlanılabilmesi için işletmenin, Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması gerekir.
(3) Programdan, KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren, merkez veya şube ana faaliyet NACE Kodu; Kısım C – İmalat başlığı altında;
13- Tekstil Ürünlerinin İmalatı,
14- Giyim Eşyalarının İmalatı,
15- Deri ve İlgili Ürünlerin İmalatı,
31- Mobilya İmalatı
olan işletmeler yararlanabilir.
(4) İşletmenin sektörü belirlenirken, 31 Aralık 2024 tarihi itibariyle idari kayıtlarda yer alan ana faaliyet kodu esas alınır.
(5) İşletmeler, destek programından bir defa yararlanabilir.
Destek türü ve üst limiti
MADDE 8 – (1) Program kapsamında istihdamını koruyan işletmelere, geri ödemesiz olarak performans desteği verilir.
(2) Program kapsamında aylık, 30 prim gün için 2.500 TL destek sağlanır. Toplam destek üst limiti 249 çalışan üzerinden 360 prim gün çalışma karşılığı olarak 7.470.000 TL’dir.

İstihdamın Korunması
MADDE 9 – (1) 2024 yılının son üç ayına ait ortalama prim gün sayısını 1 Ocak 2025 – 31 Aralık 2025 tarihleri arasında ödeme talep edilen ayda veya ayların ortalamasında korumuş olan işletmeler destek programından yararlanabilir.
(2) İşletmenin destek alabilmesi için ilgili ödeme talep formundaki ödeme talep edilen aylara ilişkin prim gün sayısı ortalamasının 2024 yılının son üç ayına ait prim gün sayısı ortalamasına eşit veya büyük olması gerekir. Daha önce ödeme talep edilerek destek alınan aylara ilişkin prim gün sayıları sonraki taleplerde ortalamaya dahil edilmez.
(3) İşletmenin 2024 yılı son üç ayı içerisinde kurulması durumunda, işletmenin kurulduğu tarihten itibaren yıl sonuna kadar olan prim gün sayıları toplamının üçe bölünmesi ile 2024 yılı son üç ayına ait ortalama prim gün sayısı hesaplanır.
(4) Ortalama prim gün sayısı hesaplanırken, ortalamanın küsuratlı çıkması durumunda virgülden sonrası dikkate alınmaz.

Başvuru
MADDE 10 – (1) Program kapsamında, Başkanlık tarafından ilan edilen tarihler arasında başvuru yapılabilir.
(2) İşletme, İstihdamı Koruma Destek Programı Başvuru Formunu sistem üzerinden doldurarak başvurusunu onaylar. Son başvuru tarihine kadar başvurusunu sistem üzerinden onaylamayan işletmelerin başvuruları değerlendirmeye alınmaz.
(3) Programdan yararlanma koşullarını sağlamayan işletmelerin başvuru yapması sistem tarafından engellenir.
(4) İşletmenin destek programına başvuru yapmış olması ve/veya taahhütnamesinin onaylanmış olması KOSGEB’i taahhüt altına sokmadığı gibi müracaat eden açısından da kazanılmış hak teşkil etmez.
(5) Nevi değişikliği yapmış olan işletmelerin ilgili yıla ilişkin nevi değişikliği öncesindeki veri ve bilgileri de dikkate alınır.

MADDE 11 – (1) Başvuru, sorumlu personel tarafından Program Başvuru Değerlendirme Formu ile 5 gün içerisinde değerlendirilir ve ilgili uygulama birimi müdürü onayına gönderilir.
(2) Değerlendirme sonucunda; başvuru kabul edilebilir veya reddedilebilir.
(3) Değerlendirme sonucu sistem üzerinden işletmeye bildirilir.
(4) Başvurusu reddedilen işletme yeniden başvuru yapamaz.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Gönder
Merhaba
Lütfen talebinizi yazın.