KOSGEB ’ten KOBİ’lerin verimliliğini, dayanıklılığını, üretimini, pazar büyüklüğünü ve kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik kredi desteği;
Kredi alt limiti 1.000.000 TL.
Üst limit 20.000.000 TL.
-
Alınan krediden 20 Puan faiz indirimi uygulanır
-
Azami kredi süresi 36 ay
-
Yeni Makine, teçhizat ve kalıp giderleri ile yeni olmayan elektrik motorları en az IE2 verim sınıfında olan makine giderleri
-
Yazılım giderleri
-
Personel giderleri: (yeni personel istihdamı veya mevcut personeli)
-
Hizmet alımı giderleri (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları)
-
İşletme sermayesi: (Proje ilgili diğer giderler)
BAŞVURU ŞARTLARI
-
Küçük işletme veya orta büyüklükte olan işletmeler başvurabilir.
-
İşletme limited veya anonim şirket statüsünde olmalıdır.
-
Programdan, hızlı büyüyen işletmeler yararlanabilir.
-
İmalat ve 61 – Telekomünikasyon, 62 – Bilgisayar programlama, 63 – Bilgi hizmet faaliyetleri veya 72 – Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri başvurabilir.
-
Sanayi Sicil Belgesine sahip olması
-
YODA (Yalın Olgunluk Değerlendirme Analizi) Raporu’nda ortaya çıkan ihtiyacına uygun Model Fabrika hizmetlerine proje süresi içerisinde başlaması zorunludur.
-
Banka Kredibilite değerlendirmesi olumlu olmalı
Programın kapsamı
MADDE 5 – (1) Destek programı kapsamında işletmelerin makine-teçhizat, kalıp, yazılım, personel ve hizmet alımı giderleri ile işletme sermayesi için finansal kuruluşlardan kullanacakları kredinin faiz/kar payı giderlerine bu uygulama esasları ve finansal kuruluşlarla imzalanan protokol hükümleri kapsamında geri ödemesiz destek sağlanır.1
(2) Krediye ilişkin hususlar, finansal kuruluşlarla imzalanan protokolde belirlenir.
(3) Destekleme kararı alınan işletmelerin kefalet şirketlerinden kefalet kullanmaları sağlanır. Kefalet kullanımına ilişkin hususlar, kefalet şirketleri ile imzalanan protokolde belirlenir.
(4) İşletmeler bu destek programından bir kez faydalanabilir.
(5) İşletmelerin YODA (Yalın Olgunluk Değerlendirme Analizi) Raporu’nda ortaya çıkan ihtiyacına uygun Model Fabrika hizmetlerine proje süresi içerisinde başlaması zorunlu tutulacaktır. Model fabrika hizmetinin alınması Model Fabrika ile yapılacak sözleşme başlar. Sözleşme proje bitiş tarihinden önce yapılmış olmalıdır.
Proje süresi, azami kredi tutarı ve destek puanı
MADDE 6 – (1) Proje süresi 24 aydır.
(2) İşletmenin talep etmesi halinde, toplam proje süresi 30 ayı geçmemek kaydıyla Kurul kararı ile 3 ay veya 6 ay ek süre verilebilir.
(3) Destek süresi, en fazla proje süresi ile desteklenecek kredi vadesi süresinin toplamı kadardır.
(4) Program kapsamında kurul kararı ile belirlenen toplam kredi kullandırımına esas tutar üzerinden kullanılacak kredinin alt/üst limiti ile kredi vadesi aşağıdaki gibidir:
İşletme Başına Kredi Alt Limiti
1.000.000 TL
İşletme Başına Kredi Üst Limiti
20.000.000 TL
Desteklenecek Azami Kredi Vadesi
36 ay
(5) Destek Puanı, Başkanlık Makamı Oluru ile belirlenir. Finansal kuruluş tarafından aktif kredi kullandırımının yapıldığı tarihte geçerli olan destek puanı üzerinden faiz/kar payı desteği hesabı yapılır.
(6) Finansal kuruluş tarafından kullandırılacak her bir kredinin vadesi 36 ayı geçemez.
(7) Kurul tarafından kabul edilebilecek kredi kullandırımına esas tutar, işletme başına kredi alt limitinden düşük olamaz.
(8) Proje başlangıç tarihi desteklemeye ilişkin ilk kurul kararının evrak kaydına alındığı tarihtir. Kredi kullanım süreçlerinin proje bitiş tarihi itibarıyla tamamlanması gerekir.
(9) …2
Programdan yararlanma koşulu
MADDE 7 – (1) Programdan yararlanılabilmesi için işletmenin; sistemde kayıtlı, aktif durumda ve İşletme Beyanının güncel olması gerekir. Sisteme kayıt, KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.
(2) Programdan, işletme sınıfı küçük işletme veya orta büyüklükte olan işletmeler yararlanabilir. Mikro işletmeler başvuru yapamaz. İşletmenin sınıfı, başvuru formunun işletme tarafından ilk onaylandığı tarihteki bilgileri esas alınarak belirlenir. Onay tarihinden sonraki işletme sınıfı değişiklikleri dikkate alınmaz.
(3) İşletmenin limited veya anonim şirket statüsünde olması gerekir.
(4) Programdan, hızlı büyüyen işletmeler yararlanabilir. Hızlı büyüyen işletme olma durumu belirlenirken yalnızca başvuru sahibi işletmenin yıllık istihdam sayısı ve net satışları dikkate alınır.
(5) Programdan, KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren NACE Rev. 2’ye göre Kısım C – İmalat, Bölüm 61 – Telekomünikasyon, Bölüm 62 – Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, Bölüm 63 – Bilgi hizmet faaliyetleri veya Bölüm 72 – Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler yararlanabilir. Başvuru formunun işletme tarafından ilk onaylandığı tarihte faaliyet gösterdiği sektör bilgileri esas alınır.
(6) NACE Rev. 2’ye göre Kısım C – İmalat sektörlerinde faaliyet gösteren işletmenin başvuru tarihi itibarıyla geçerli Sanayi Sicil Belgesine sahip olması gerekir.
(7) NACE Rev. 2’ye göre Kısım C – İmalat sektörlerinde faaliyet gösteren işletmenin YODA yaptırmış olması gerekir.
(8) Aşağıda yer alan kriterlerden herhangi birini sağlayan işletmelerde hızlı büyüyen işletme olma şartı aranmaz.
a) KOSGEB veya TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge/Ür-Ge/yenilik projesi başarılı olarak tamamlanmış,
b) 12/3/2008 tarih ve 26814 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Ar-Ge merkezi olan,
c) Başvuru yapılan tarih itibarıyla geçerli Teknolojik Ürün Deneyim (TÜR) belgesine sahip,
ç) 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu uyarınca Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren,
d) Tedarikçi geliştirmeye yönelik projelerde başvuru sırasında büyük işletme ile yapılan sipariş sözleşmesi sunan,
(9) KOSGEB veya TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge/Ür-Ge/yenilik projesi başarılı olarak tamamlanmış işletmelerin projesinin başarı ile tamamlanma belge tarihlerinin başvurunun ilk onaylandığı tarih itibarıyla en fazla 5 yıl önce olması esastır. Beş yılın hesaplanmasında;
a) KOSGEB tarafından desteklenen Ar-Ge/Ür-Ge/yenilik projeleri için; projenin başarıyla tamamlandığına ilişkin kurul kararının evrak kaydına alındığı tarih,
b) TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge/Ür-Ge/yenilik projeleri için; projenin başarı ile sonuçlandırıldığına dair belgenin düzenlenme tarihi esas alınır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Program Kapsamında Desteklenecek Giderler
MADDE 8 – (1) Destek programı kapsamında aşağıda yer alan ve proje ile ilişkilendirilmiş giderler için işletmelerin finansal kuruluşlardan kullanacakları finansmanın faiz/kar payına geri ödemesiz destek sağlanır.
a) Makine, teçhizat ve kalıp giderleri
b) Yazılım giderleri
c) Personel giderleri3
ç) Hizmet alımı giderleri (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları)4
d) İşletme sermayesi
(2) Kredi kullandırımına esas proje giderlerine kurul karar verir. Kredi kullandırımına esas tutar belirlenirken vergi, harç ve benzeri giderler kapsam dışı tutulur.
Makine, teçhizat ve kalıp giderleri
MADDE 9- (1) Makine – teçhizat ve kalıp giderleri desteği kapsamında işletmenin desteklenen projesi ile ilgili olarak, proje süresi içerisinde satın alınan yeni makine, teçhizat ve kalıp giderleri ile yeni olmayan ancak elektrik motorları en az IE2 verim sınıfında olan makine giderleri için kullandığı finansmanın faiz/kar payına destek sağlanır.
Yazılım giderleri
MADDE 10- (1) İşletmenin proje süresi içerisinde satın aldığı yazılımın lisans bedeli/buluttan erişim hakkı bedeli/zaman sınırlı lisans kullanım bedeli için kullandığı finansmanın faiz/kar payına destek sağlanır.
Personel giderleri
MADDE 11- (1) İşletmenin proje süresi içerisinde gerçekleştireceği yeni personel istihdamı veya mevcut personeli için finansal kuruluşlardan işletme sermayesi kapsamında kullandığı finansmanın faiz/kar payına destek sağlanır.5
Hizmet alımı giderleri
MADDE 12- (1) İşletmenin proje süresi içerisinde gerçekleştireceği hizmet alımı giderleri (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları) için finansal kuruluşlardan işletme sermayesi kapsamında kullandığı finansmanın faiz/kar payına destek sağlanır.6
İşletme sermayesi
MADDE 13- (1) İşletme sermayesi kapsamında işletmenin proje konusu ile ilgili olarak proje süresi içerisinde gerçekleştireceği yukarıda belirtilen giderler haricindeki giderleri için kullandığı finansmanın faiz/kar payına destek sağlanır.7
(2) İşletme sermayesi için kredi kullandırımına esas tutara projenin amacı, kapsamı, faaliyetleri, çıktıları ve projenin niteliği dikkate alınarak Kurul tarafından karar verilir.